Elyas Khan! Deze cultheld van Indiaas-Pakistaanse ouders groeide op in New York en woont tegenwoordig in Berlijn, wat allemaal goed terug te horen is in zijn muziek. Volle, semi elektronische muziek met vele samples en laagjes en de charismatische zang van Elyas.

Tijdens Midzomernacht bij Garden Mania speelt hij een bijzondere soloset, waar hij de afgelopen tijd intensief aan heeft gewerkt. Invloeden vanuit de hele wereld komen samen in een groovy sound met hooks die hij zelf omschrijft als ‘funk noir’.

Elyas Khan

Dit is niet de eerste keer dat Elyas vanuit Berlijn naar Eindhoven komt om te spelen. Hij speelde in 2009 al met het Beukorkest tijdens hun KALE KISS TOUR. Deze voorstelling was gemaakt voor het Tilburgse absurdistische Grublit Festival. Het was een belangrijke voorstelling voor het Beukorkest, omdat er voor het eerst werd samengewerkt met theatersetting en techniek om een visueel totaalbeeld te creëren.

Deze stijl en manier van optreden heeft het Beukorkest later verder uitgebouwd en ontwikkeld met Elyas als deel van de band. De ervaringen groeiden uit tot de voorstelling CONDUCTOR TALES waarin film en het gesproken woord een grote rol speelden.

 

Onderstaande foto is gemaakt door Teun Jansen tijdens het optreden in de voormalige Plaza Futura, waar het Beukorkest speelde met hun KALE KISS TOUR.

Afbeelding 452

 

 

Nu komt Elyas Khan terug naar Eindhoven en heeft bij zijn oude Beukgenoot Rik van Iersel een slaapplek voor het weekend. Maar het solowerk wijkt af, de grootsheid zit nu in het kleine. Met zowel catchy als rauwe randjes wordt Eindhoven gevuld met een groovy, donker geluid.

The New York Times schreef over hem: “Khan stands out for his wonderfully gritty delivery”

Luister zelf maar:

 

Gerelateerde post:

Midzomernacht bij Garden Mania

midzomernacht