Liz Moen studeerde aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen en bezocht veel stadstuinen in Nederland en rond de wereld. In deze rubriek bespreekt ze de meest bijzondere en voegt steeds een bijpassend recept toe.

Maak kennis met de ‘voorouders’ van de huidige stadstuinen; de hortus botanicus. Hoewel stadstuinen de afgelopen jaren een revival beleven en wereldwijd letterlijk de grond uit poppen, is tuinieren binnen de stadsmuren zeker niet nieuw. Zo begonnen universiteiten vanaf de zestiende eeuw met het aanleggen van tuinen met een wetenschappelijk karakter.

botanische tuin leuven

Bezoek
Na Gent, Brugge en Antwerpen, ontdekte ik afgelopen maart een andere Belgische stad: Leuven. Bekend om haar universiteit en haar bieren, maar minder als bestemming voor een weekendje weg. Toch kun je er goed vertoeven, vooral wanneer je van bourgondisch eten en drinken houdt. Ga vooral voor een broodje grijze garnaal bij Convento Food en drink een biertje bij een van de vele bier café’s. Even uitrusten? Loop dan via de universiteitsgebouwen richting de Kruidtuin, de oudste botanische tuin van België.

De Kruidtuin
Je vindt de Kruidtuin aan de rand van het centrum. De Kruidtuin is aangelegd in 1738 en is daarmee de oudste botanische tuin van België. De medicinale kruiden en planten in de tuin dienden als leer element voor geneeskunde studenten. In 1835 werd de Kruidtuin overgedragen aan de gemeente Leuven en werd het een groene plek voor alle Leuvenaren. Sinds die tijd vind je er ook veel meer soorten bomen en planten dan enkel kruiden.

Stadstuin als educatief middel
De tuin valt in het niet bij beroemde botanische tuinen zoals de Jardim Botânico in Rio de Janeiro of de Brooklyn Botanic Garden in New York, doet een rondje internet mij vertellen. Maar toch heeft de kleinere Kruidtuin een indruk op mij achtergelaten. Leuvenaren vinden er niet alleen een groene ruimte, ook valt er veel te leren. Je vind er minder bekende kruiden, fruitbomen, bijenkasten en een hele composthoek, waar groenafval wordt verwerkt. Thuis aan de slag? Bij de ingang vind je informatie folders over o.a. tuinieren en composteren.
botanische tuin Leuven

Recept: vis in bierbeslag met kruidendip

Ingrediënten
zonnebloem olie, voor het frituren
0,5 tl zeezout
1 tl vers gemalen zwarte peper
225 gram stevige witvis filets

225 gram bloem, plus extra voor het bestuiven
285 ml bier
3 tl bakpoeder

Verhit de olie in een diepe pan of frituurpan tot 190 ºC. Mix voor een een lekkere kruidendip wat eetlepels mayonaise met wat fijngehakte kruiden (bv. platte peterselie, dille en/of dragon), een kneepje citroensap en een theelepel mosterd. Zet dit apart. Bestrooi de vis filets met zout en peper. Mix de bloem, het bier en bakpoeder met een garde tot het glanst. Het beslag heeft de juiste dikte wanneer het een lepel helemaal bedekt. Bestuif de vis met een klein beetje extra bloem, dip in het beslag en laat overtollig beslag eraf druipen. Laat de vis voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur voor 4 minuten, tot het beslag goudbruin en knapperig is. Lekker met een frisse groene salade of knapperige doperwtjes. Serveer met een schijfje citroen en de kruidendip.