Garden Mania heeft een overvloedige kruidentuin waar al menig kan thee van is gezet. Om de kruidentuin te vieren lanceren we tijdens Dutch Design Week iets speciaals: De Garden Mania kopjes. Een handgemaakte lijn van 150 exemplaren gemaakt door Lya Perfors en Desiree Hammen.

kopjes-collectie

Vorig jaar tijdens Dutch Design Week ontstond het idee, en nu, een jaar later presenteren wij het eindresultaat op 17 oktober rond 17.00 uur bij Garden Mania. De kopjes zijn ontzettend mooi geworden en representeren het ambachtelijke proces van eten maken en serveren.

De tuin is op een bijzondere manier verwerkt in het bakproces van de kopjes. Voordat het porselein voor de eerste keer in de oven ging, zijn er plantenblaadjes in de kopjes verwerkt. Door de hitte van de oven branden de blaadjes weg en laten de afdruk van hun nerven en vorm achter. Deze afdrukken zijn met de hand ingekleurd voordat de kopjes voor tweede keer in de oven gingen. Ieder kopje is uniek.

kopjes proces

Ruim een half jaar is er geëxperimenteerd met het maken van de juiste vorm voor de kopjes. Lya en Desiree hebben de kopjes geheel zelf ontworpen door te starten met klei op een draaischijf. Er waren meerdere versies nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Porselein krimpt tot 15% in de over en het is zoeken naar de juiste vorm. Toen ze tevreden waren konden de mallen worden gemaakt. Het tweede half jaar is gebruikt om het delicate productieproces uit te voeren. Hierbij kun je klei gieten en je kunt klei met de hand in de mal drukken.

Desiree zegt hierover: “Eerst wilden we alles in de mal drukken, zo heb je grip op hoe glad of handmatig iets mag zijn. Langzamerhand probeerden we de vormen ook te gieten, sommige mallen zijn uiterst geschikt om te gieten anderen zijn weer geschikt voor het werken met vaste klei. Vanuit de techniek en de twee kleisoorten ontstond er een collectie. In het atelier van Hester Pilz, waar we mochten werken, vonden ook een mooi oud jampotje. We gebruikten het voor een mal en voegde het toe aan de collectie. De porseleinen jampotten zijn afgewerkt met een gouden randje!”

De lijn bestaat uit vier verschillende kopjes. Zo is er een Tibetaans kopje, een strak model, de porseleinen jampotten en het ‘rommelige’ kopje.

jampotten porselein

Kom ze met je eigen ogen bekijken, ze zijn de hele Dutch Design Week te koop bij Garden Mania. Er is een beperkte oplage gemaakt, dus wacht niet te lang. De speciale prijzen voor de DDW zijn (en jullie weten het, je kunt in de tuin alleen met contant geld betalen):

Kopje met blaadjes van binnen en van buiten €19,50
Tibetaans kommetje €19,50
Kopje met blaadjes van buiten rommelig van binnen €19,50
Kopje met blaadjes van binnen €19,50
Garden Mania jampotje €10,00
Rommelig kopje met Garden Mania logo €10,00

Op de eerste zaterdag van de Dutch Design Week wordt de lijn vanaf 17.00 uur feestelijk gelanceerd!

UPDATE:
De kopjes zijn nu te koop via onze Etsy shop: https://www.etsy.com/nl/shop/GardenManiaEHV

Lees ook:

Dutch Design Week bij Garden Mania
COL-logo-350x350
DDW: De eerste mooie dagen
ddw-dag1-tekenen