Vorige maand schreven we dat alle planten qua groei een beetje achterlagen vanwege het uitblijvende zomerweer.

Bam, daar was 1 juni en het was zomers warm. Alles in de tuin is daardoor volop vruchten gaan geven. De knopjes werden vruchtjes en deze kregen kleur.

aardbei, framboos

 

Er zijn al flink wat aardbeien opgegeten. Maar ook frambozen en kersen én we hebben ervan genoten. In mei werd de tuin nog aangevallen door vogels en slakken, dat was deze maand te overzien. Kruiden doen het ook goed in de zomer. Kijk maar eens naar onze rozemarijn hier vol in de zon.

juni-rozemarijn

Voor andere vruchten moeten we nog even wachten. De tomaten zijn nog groen en nog niet alle bloemetjes zijn vruchten geworden. Hier is een appelboom, ervoor staat de Smalle Weegbree die tuinbeheerder Lise al eerder beschreef in haar blog over het nut van onkruid.

 

tomaat, appelboom, smalle weegbree

 

De prachtige struik hieronder is Japanse Wijnbes. Hij hoort bij de rozenfamilie en de vrucht hangt tussen bramen en frambozen in. Nu staat hij in bloei, vanaf de juli zal hij vruchten gaan dragen. De stengels kunnen heel lang worden en zo gaan hangen dat de toppen de bodem raken. Als dat gebeurt schiet de top wortels. Die bewortelde toppen kunnen gebruikt worden als nieuwe aanplant.

Helaas zal dit op het asfalt van Strijp-S niet snel gebeuren.

Japanse wijnbes

Nu, aan het einde van juni zijn de bonen klaar om te oogsten, de tuinbonen mogen eerst. Bij tuinbonen kun je er ook voor kiezen om een struik te laten staan. De bonen rijpen en drogen aan de struik, dat geeft gratis zaaigoed voor volgend jaar en een mooi stukje zelfvoorzienend leven.

tuinbonen

 

Belangrijk voor de grond is het toepassen van wisselteelt. Bij Garden Mania zit alles in zakken, omdat dat past bij ons concept van een mobiele tuin. Zo stond de afgelopen maand een deel van de tuin op het festival Down the Rabbit Hole én hebben we tijdens ons feest Midzomernacht ook flink met de zakken geschoven. Wat er de afgelopen vier jaar in de grond heeft gestaan is belangrijk om te onthouden. Voor de tuin is er dan ook een plan waarin dit wordt bijgehouden.

 

Gerelateerde posts:

De Moestuin in Mei
de natuur

Herbeleef Midzomernacht!
Elyas Khan