In mei zet de natuur alle bloemen om naar vruchten in de moestuin. Wil je deze vruchten later in het seizoen oogsten, dan hebben ze nu bescherming nodig. Slakken, vogels en bladluizen azen op onze tuin. Wij werken natuurlijk biologisch, dus we strijden met puur en alleen met natuurlijke middelen. Later in deze post staat wat wij aan bestrijding doen, maar eerst wat foto’s van de mooie tuin.

moestuin in mei

Mei was niet zo warm en vrij regenachtig, en daarom ligt onze tuin een beetje achter. Waar je normaal op het einde van mei je eerste kom aardbeien kan plukken is het nu nog even wachten.

aardebeien moestuin

Soms hangen de vruchten van planten op de grond. Dit maakt ze kwetsbaar voor natuurlijke processen die de vruchten in de grond opnemen. Wij leggen daarom hooi of stro op de bodem. Hierdoor blijven de vruchten schoon en ongerept.

De tomatenplanten die in maart zijn gezaaid, staan nog steeds in de kas. Ze zijn een beetje geel geworden, omdat ze per ongeluk te veel water hebben gekregen. Ze hebben nu pas knopjes, dus ze zijn een beetje laat.

tomaten moestuin

Tijdens het werken in de tuin werden twee rode bieten gevonden. Deze zaten nog van vorig jaar in de grond. Ze zagen er puntgaaf uit, maar ze zijn af vanaf februari niet meer te eten.

rode bieten

De zachte winter van afgelopen jaar zorgde ervoor dat veel slakken het hebben overleefd. Daardoor zitten er nu veel in de tuin. Er zijn een aantal dingen die ze vervelend vinden. Slakken zijn slijmerig en droge koffiedrap of stukjes eierschalen blijven aan ze plakken. Deze producten op de bodem leggen, maakt de plant een minder populaire hangplek. Het moet hiervoor wel droog zijn anders blijft de koffie niet aan de slakken plakken.

bescherming slakken

 

In mei was het niet droog en dus zijn wij een deel van onze plantjes kwijt. Alle pompoenen! Ze waren slachtoffer van slakken en vogels. We hebben alleen nog een paar kweekplantjes over.

Tegen bladluis gebruiken wij brandnetelgier. Dit is een soep van jonge brandnetelplantjes die een week in een emmertje in de schaduw hebben gestaan. Gooi het mengsel over de plantjes, het liefste preventief als de bladluis er nog niet aan toegekomen is. Een takje vol met bladluis kun je het beste afknippen en weggooien.

de natuur

Verder doet de natuur vooral goed werk om de plantjes hun vruchten te geven. De start van juni is al geweest, en het is meteen een stuk warmer geworden. Dit zal het rijpen van de vruchten versnellen, we gaan het zien!

kersen

 

Gerelateerde posts:

De moestuin in april

fruitbomen in bloei