Maart is een mooie tijd voor de tuinliefhebber, want het seizoen begint! De eerste warme dagen hebben we gehad en het is tijd om de beschutting voor de winter weg te halen, de bakken te bemesten en plantjes voor te zaaien.

De tuin was winterklaar gemaakt in oktober en dat mag nu allemaal afgebroken worden. Beschutting gaat weer terug de schuur in, die hebben we voorlopig niet meer nodig. In de Garden Mania tuin staat een mooie kas gemaakt door kunstenaar Mander Liefting. In de winter is deze gebruikt om hooi in op te slaan, maar nu wordt dit eruit gehaald zodat de zaailingen erin kunnen.

maart-1

Op het hooi in de kas hadden een aantal paddestoelen een mooie woonplek gevonden. Maar dit wordt verstoord om plek te creëren voor de kleine bakjes waarin we zaadjes gaan ontkiemen, zodat we nieuwe plantjes in de tuin krijgen.

Buiten de kas hebben we ook zaailingen. De grote bakken zijn hiervoor opnieuw bemest en de zaadjes net onder de grond gestoken.

moestuin-maart-2

 

Dit is het derde seizoen van Garden Mania dus niet alle planten zijn nieuw. Meerjarige planten van vorig jaar zitten dankzij de eerste zonnestralen van maart al in de knop. Dat belooft veel goeds en zo zet de tuin de eerste stappen de lente in. Kijk maar naar onze rozemarijn, mosterd en de berk en de perenboom.

maart-3

Andere planten komen door zoals de munt en de bieslook. Van al deze kruiden kan de hele lente en zomer geplukt worden voor onze superverse kruidenthee!

In de winter is de moestuin erg kaal. Gelukkig kunnen we rekenen op een aantal planten die het hele jaar door groeien, zoals de appelthijm en de wolfsmelk.

maart-4

Ook winterrogge groeit de hele winter door. Dit grasachtige plantje zorgt voor extra stikstof in de grond. Het plantje geeft terug aan de aarde, waardoor deze nu heel vruchtbaar is. In het seizoen gaan we andere plantjes in deze grond zetten. Dan knippen we de winterrogge af en vermengen de restjes met het zand. De nieuwe planten zullen veel voordeel hebben van het losse zand met veel stikstof.

In oktober zijn er tulpenbollen geplant en deze komen nu bijna 10 centimeter boven de grond. Ook op andere plekken in Eindhoven zien we de narcissen opkomen. Mooi! Dat betekent het begin van weer een mooi seizoen!