Het gebied De Drie Hoefijzers, in de spoorzone van Breda ligt braak en wacht op haar nieuwe bestemming. Vanuit de visie van GardenMania op de schoonheid van inheemse flora, hebben Desiree Hammen en Liesbeth Kaag het terrein aangepakt. Deze visie geeft een andere kijk op de ontwikkeling van een tuin of gebied, die niet alleen mooi is als alles in bloei staat, maar ook de natuurlijke ontwikkeling daar naartoe. Op het terrein De Drie Hoefijzers groeien allemaal planten die we doorgaans bestempelen als onkruid. Toch groeien er ook planten die we ook in de bloemenwinkel vinden, daarnaast is bijna elk onkruid wel ergens goed voor. Dus bij deze een ode aan het onkruid, de wilde bloemen en planten!

de geheime tuin

De geheime tuin vertelt je het verhaal van de transitie van een braakliggend terrein. Verwacht een tuin in ontwikkeling in haar beginnende schoonheid. Electron Urban Art Spaces benaderde Stichting Garden Mania om het stuk grond een mooie, tijdelijke bestemming te geven. Het terrein zal door vastgoedontwikkelaar AM Wonen tot woonwijk worden omgebouwd. Electron en AM Wonen willen graag kunstenaars en ontwerpers het platform bieden, voor de tijdelijke invulling en later ideeën integreren in de toekomstige vaste groenstructuren.

de geheime tuin

Door gebruik te maken van natuurlijke materialen die op het terrein te vinden zijn, wordt de verwilderde natuur naar de hand van de kunstenaar gezet. Dit is te zien in een werk dat én als een borduurwerk én als een bloemstuk kan worden omschreven. Door de gebruikte materialen krijgt onkruid een nieuwe waarde. Zuring trekken we normaal weg uit elk gazon en doet menig mens ergeren, want de plant zit altijd goed verankerd in de aarde. Nu wordt het gebruikt als basismateriaal voor het werk. De donkere roodbruine herfstkleur van de zuring doe de berg eer aan. Het werk is inmiddels ruim 40m breed en vanuit de trein naar Breda te zien. Het werk is een “work in progress”, wat zich ontwikkeld met de seizoenen.

geheime tuin met met mensen

 

Verschillende elementen zijn al vervangen door andere. Bijvoorbeeld de witgrijze kleurvlakken van de abeele boom. Van dichtbij zag men bladeren die aan elkaar geregen zijn, als vertaling van een vlak pailletten in een haute couture borduurwerk. Echter van ver af zag je een witgrijsig vlak, dat qua kleur fijn combineert met de zuring.

Zo wordt telkens een symbiose van de natuur met het menselijke handelen getoond als voorteken van wat er komen gaat. Het braakliggende terrein wat zich onpopte als een geheim stukje natuurschoon midden in de stad, waar straks mensen komen wonen in de huizen die binnenkort worden gebouwd. Het boek The Secret Garden van F.H. Burnett uit 1911 diende hiervoor als inspiratie.

de geheime tuin

de geheime tuin

Voordat het terrein braak lag stond er een deel van de bredase bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers.’ Het is een gebied met veel verhalen en geschiedenis.

De bogen en slingers representeren deze verhalen. De bierbrouwerij is eer aan gedaan door sommige ingrediënten van bier te gebruiken zoals hop. We verheugen ons op de hopbloei volgend jaar van deze 60m lange opgang op de berg die je in een andere wereld doen wanen.

hop in tuin

De golvende slingers in het borduurwerk  op de berg  representeren de zee waar vrouwelijke piraat Mary Read, Breda op bereikte, die zich daar tijdelijk vestigde een Taveerne opende waar zij het Drie Hoefijzers bier verkocht ten tijde van het woelige stadse leven in de 17e eeuw.

_MG_5190

vlecht

Tijdens Dutch Design Week is er uitgebreid stil gestaan in Garden Mania bij de Geheime tuin. Men zag een fotoserie van de mooiste inheemse bloemen die groeien op de Drie Hoefijzers. Daarnaast was er een verkleinde versie van het borduurwerk op de berg te zien.

work in progress

bord vingerhoedkruid

slinger

Kijk voor meer informatie op www.driehoefijzers.nl of www.electronbreda.nl

Lees ook:

Dutch Design Week bij Garden Mania
ddw-dag1-tekenen

De porseleinen kopjes van Garden Mania!
kopjes-collectie