In een midzomernacht treedt hertog Theseus met de amazonekoningin Hippolyta in het huwelijk… tenminste, in het beroemde toneelstuk van William Shakespeare. Midzomernacht

Shakespeare gebruikte de kortste nacht van het jaar voor een serie aan plotwendingen met magie en intriges. Binnen de nacht gebeurt zoveel dat alle personages op het einde, als ze weer wakker worden, besluiten dat het een droom moet zijn geweest. Een midzomernachts droom. Daar denken ze in Scandinavië anders over.

Des te kouder het klimaat, met des te meer passie wordt midzomernacht gevierd. In Zweden, Denemarken, Noorwegen, Letland, Estland en Litouwen is midzomernacht het grootste evenement van het jaar. Overal worden grote vreugdevuren aangestoken en de hele nacht wordt gedanst, gegeten en gedronken.

Midzomernacht markeert de verandering in het werk op het platteland, dat overgaat van zaaien naar oogsten. De rituelen rondom het feest zijn diepgeworteld in folklore. In alle Scandinavische landen is het vreugdevuur gekoppeld aan verdrijven van boze geesten. In Estland maken ze een vreugdevuur en springen er vervolgens overheen, voor het vermijden van ongeluk.

midzomernacht estland

In Finland gaat het bijgeloof dat als een ongetrouwde vrouw naakt aan een meer staat om precíes middernacht, ze haar toekomstige man kan zien. In Finland is het weekend van midzomernacht óók het midzomernacht vuur Denemarkenmeest populaire om in te trouwen.

In Denemarken wordt eerst uitgebreid gegeten met familie en vrienden, rond 10 uur s’ avonds wordt het vreugdevuur aangestoken. Hier is van hooi en stof een heks op gemaakt, die mee wordt verbrand. Van te voren wordt er het lied Midsommervise van Holger Drachmann uit 1885 gezongen. Het gaat over de liefde voor het land in deze tijd van het jaar. De hele tekst vind je hier.

Het beste vreugdevuur is te zien op het eiland Seurasaari, dit is deel van Helsinki en ligt ten westen van de kust. Hier wordt ieder jaar een stel getrouwd in de 17de eeuwse Karuna Kerk, en dan dansen ze de bruidswals. Maar in plaats van op huwelijksreis, gaan ze met een bootje naar een plaats in het water waar ze een gigantisch vuur aansteken en dan wordt de hele nacht gefeest.

Seurasaari midzomernacht

Zin gekregen in ook zo’n feest? Garden Mania organiseert 20 juni midzomernacht in Eindhoven!