Ik ben Lise Alix, tuinbeheerder bij Garden Mania. Dit is de eerste van een serie blogs over de vrijwillige bloeiers bij Garden Mania, ook wel onkruid genoemd, maar dat is níet de insteek van dit blog.

Veel van de plantjes die moestuinders uit de grond trekken en weggooien vervullen eigenlijk een belangrijke functie voor de bodem, of de bijen, of zijn eetbaar. Daarom zet ik in dit blog telkens één onkruid, al bloeiend gespot bij Garden Mania, in de schijnwerpers. Deze maand de Gevlekte Dovenetel:

Gevlekte Dovenetel, Lamium Maculatum, Lipbloemenfamilie

dovenetel onkruid moestuin eetbaar

Dovenetels lijken op brandnetels, maar het blad brandt niet als je ze aanraakt. Vandaar de naam dovenetel. Lamium betekent “muil”, dit verwijst naar de vorm van de bloem.

Flora van Nederland’ beschrijft dit plantje als volgt:

De tamelijk forse planten hebben kruisgewijs aan de vierkante stengel geplaatste bladeren en de bloemen in de schijnkransen zijn roodpaars van kleur. Op de onderlip van de tweezijdig symmetrische bloemen vind je fraaie strepen en vlekken, die als honingmerk dienen. Ze wijzen bestuivers de weg naar het binnenste van de bloem waar nectar te vinden is.”

Functie voor de bodem

Brandnetels en dovenetels ruimen het teveel aan stikstof uit de bodem op. Zij komen op in overbemeste bodems, of op plekken waar veel plantenresten blijven liggen. Bij Garden Mania laten we veel plantenresten op de bodem liggen om de bodem te bedekken, en om de mineralen uit die planten weer terug in de bodem te krijgen. Brandnetels en dovenetels werken hier dus met ons samen om de mineralen in de bodem in balans te

krijgen.

Functie voor de mens

De gevlekte dovenetel is eetbaar! Net als de brandnetel bevat hij een hoog ijzergehalte, veel vitaminen en vezels. Jonge blaadjes kun je oogsten en door je salade mengen. Je kunt er ook thee van zetten, die bevordert het transpireren, werkt op de nieren en ook nog eens laxerend. Ook in ons lichaam gaat deze plant dus opruimen.

Bloeitijd

Februari tot mei en september tot oktober. Het is een vlinderplant en een bijenplant.

Bronnen:
Nieuwe Plantengids voor onderweg (Schauer/Caspari, 2013)
Floravannederland.nl

http://www.infocash.nl/mens-en-gezondheid/171-de-geneeskracht-van-de-paarse-dovenetel.html

http://www.kruidjes.be/kruidenartikels/kruidenartikels.php?recipeid=218