Ik ben Lise Alix, tuinbeheerder bij Garden Mania. Dit is de tweede van een serie blogs over de vrijwillige bloeiers bij Garden Mania, ook wel onkruid genoemd, maar dat is níet de insteek van dit blog.

Mijn relatie met onkruid slaat regelmatig om als een blad aan de boom. Neem bijvoorbeeld smeerwortel: Hoe genoegzaam zoemen de hommels in zijn hangende bloemen, hoe diep gaat zijn penwortel om mineralen uit diepere aardlagen te halen, wat ís de natuur toch bijzonder. Maar dan zie ik dat hij wel op heel veel plekken in mijn tuin opkomt. Op het pad. En midden in mijn tijmplantjes. En hij overwoekert mijn klaverveldje. En dan haat ik hem grondig, en hij zal de strijd altijd winnen als ik hem begin uit te trekken. Op zo’n moment is er maar één motto: If you can’t beat them, eat them! Heb je last van onkruid? Zoek eens uit wat je ermee kan doen en doe dat. Stop de bloemen in een vaas, maak een zalf van de wortels, gooi de blaadjes door je sla, én op je boterham, én in je soep, én in je ovenschotel, pasta, stamppot, yoghurt, en ga zo maar door. Leve de overvloed!

De bloeiende vrijwilliger die ik onlangs bij Garden Mania gespot heb is:

Smalle Weegbree, Plantago Lanceolata L., Weegbreefamilie

smalle weegbree

Wikipedia beschrijft smalle weegbree als volgt:

“De grootte van de plant kan sterk verschillen, maar ze wordt maximaal 0,5 m hoog. De bladeren staan allemaal in een bladrozet. Ze zijn lancetvormig en in voedselrijke omstandigheden staan ze opgericht. Onder schrale omstandigheden zijn ze kleiner, ronder van vorm en liggen ze plat tegen de grond. De aar staat op een gegroefde steel en is wat groen-bruinig van kleur. De witte helmknoppen die op de helmdraden relatief ver buiten de aar staan steken hiertegen af.”

Functie voor de bodem

De weegbree komt veel voor op verdichte bodems. De plant heeft stevige nerven waardoor hij heel intensief belopen kan worden zonder eraan onderdoor te gaan. Hij overleeft dus op terreinen die intensief gebruikt worden en daardoor verdicht raken. Daarnaast heeft de weegbree een grof en weinig vertakt wortelstelsel, waardoor hij ook in verdichte bodems zijn wortels kan laten groeien om aan water en nutriënten te komen. De smalle weegbree maakt de bodem luchtiger met zijn wortels, waardoor er ook andere planten kunnen groeien. Je kunt de weegbree dus zien als een natuurlijke, supertrage, ploeg of spitvork.

Functie voor de mens

Ben je geprikt door een brandnetel? In de buurt staat meestal ook een weegbree, die je over je huid kunt wrijven om het branden te stoppen. Volgens de “wildplukwiki” heeft smalle weegbree anitbiotische, ontstekingsremmende, mild laxerende én vochtafdrijvende eigenschappen. Van de bladeren van weegbree kun je thee zetten of siroop maken om je luchtwegen weer open te zetten bij verkoudheid. Daarnaast kun je de jonge bladeren eten, rauw op je boterham, door je salade, of bijvoorbeeld gestoomd als spinazie. De bladeren zijn wel het lekkerst als je ze plukt voordat de plant bloeit!

Bloeitijd

Mei, juni, juli, augustus en september. De weegbree is een windbestuiver dus hij trekt geen insecten aan. Het is wel een waardplant voor meerdere soorten vlinders. Zij leggen hun eitjes af op de smalle weegbree.

Bronnen

https://ivn.nl/afdeling/valkenswaard-waalre/smalle-weegbree-plantago-lanceolata-ruige-weegbree-plantago-media-grote-weegbree-plantago-major

http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Smalle_weegbree

http://wilde-planten.nl/smalle%20weegbree.htm

http://www.louisbolk.org/downloads/2502.pdf