Tuinbeheerder Lise schrijft maandelijks een post over de vrijwillige bloeiers bij Garden Mania, oftewel; onkruid. 

O Jupiter, Pluvius of Zeus! Hoe moet ik u aanroepen om de hemel te laten huilen!

De hemel blijft helder, de zon straalt van macht, en de plantjes hangen slap. Begin juli scheen de zon volop en er was geen regenwolkje te bekennen. Mocht de hele oogst mislukken, er is toch nog wat te eten: ondanks de droogte groeit de teunisbloem voort!

Teunisbloem

Middelste Teunisbloem, Oenothora Biennis, Teunisbloemfamilie
De teunisbloem kan tot anderhalf meter hoog worden. De bladeren zijn lancetvormig en de plant maakt gele bloemen bestaande uit vier grote bloemblaadjes.

Bijzondere bloeitijd
Teunisbloemen bloeien de hele zomer, van juni tot oktober. Iedere afzonderlijke bloem bloeit echter maar kort, namelijk één nacht. Maak het eens mee: Ga rond zonsondergang naast een teunisbloem zitten en bekijk hoe hij zijn stralende bloemen binnen enkele minuten opent! Op dat moment verspreidt hij ook één uur lang zijn zoete geur om nachtvlinders, pijlstaartvlinders en bijen aan te trekken.

Teunisbloem

Functie voor de bodem
De teunisbloem is een tweejarige plant en groeit op zanderige en voedingsarme grond. Zijn eerste levensjaar brengt hij door als rozet, met onder de grond een dikke vlezige penwortel om voedingsstoffen in op te slaan. Het tweede jaar vormt hij de bloemsteel. Met de penwortel tapt de teunisbloem voedingsstoffen en water uit diepere lagen van de bodem. Vandaar dat deze plant ook in tijden van droogte overleeft. Als de plant afsterft komen de voedingsstoffen die hij heeft afgetapt weer vrij in de bodem, beschikbaar voor andere planten.

Functie voor de mens
De teunisbloem is eetbaar van top tot teen. Je kunt bloem en blad door de salade gooien maar ook kun je, zoals de Indianen graag deden, de wortels van de eenjarige plant uitgraven, koken en opeten. Ook kun je de zaden roosteren als sesamzaadjes. De zaden zijn ontzettend gezond! Teunisbloemolie, gewonnen uit de zaden, is geliefd om zijn medicinale eigenschappen. Het is rijk aan gammalinoleenzuur, een onverzadigd omega 6-vetzuur. Het wordt onder andere ingezet om gewicht te verliezen, om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen, en bij menstruatieproblemen.

Bronnen:
Nieuwe Plantengids voor onderweg (Schauer/Caspari, 2013)
Niet zonder elkaar- bloemen en insecten (Schoonhoven L e.a., 2015)

http://www.orthokennis.nl/nutrienten/teunisbloemolie