Liz Moen studeerde aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen en bezocht veel stadstuinen in Nederland en rond de wereld. In deze rubriek bespreekt ze de meest bijzondere en voegt steeds een bijpassend recept toe.

Stadstuinieren in Finland, bijna een eeuw geleden begonnen als schooltuin, nu relevanter dan ooit.

De New Nordic Food movement, heeft recentelijk gezorgd voor een nieuwe blik op eten in de noordelijke landen. Puur, simpel, seizoensgebonden gerechten. Kopenhagen wordt veelal gezien als de to-go-to plek voor Nordic food, met name door het restaurant Noma, dat in deze movement vooroploopt. Twee jaar geleden verbleef ik met studiegenoten een week in Finland, als onderdeel van mijn studie aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen, en ontdekte ik dat de Finse food culture net zo boeiend is. Een groot onderdeel van Nordic food is het eten van (inheemse) planten en kruiden, uit het wild en uit eigen tuin. Niet raar dus dat je in Helsinki meerdere stadslandbouw projecten vindt. In de wijk Kumpula bezochten we een bijzondere stadstuin en ontmoetten we stadstuinder Janne Länsipuro.

De tuin werd in 1930 opgericht als de eerste schooltuin in Helsinki. Vandaag de dag heeft de tuin nog steeds een maatschappelijk karakter. Janne begeleidt verschillende projecten binnen de stadstuin, om uiteenlopende doelgroepen (bijvoorbeeld schoolkinderen en werklozen jongeren) meer te leren over de herkomst van hun eten en hun eetpatroon te verbeteren. Na een kop koffie en rabarberlimonade gaan we het “land” op. Land is een betere verwoording voor de rommelige, natuurlijke stadstuin, waar alles in het “wild” groeit. We krijgen meer te weten over de rabarber, aardpeer, klit, radijs, en vele anderen, en leren deze te herkennen aan hun uiterlijk. We brengen ook een bezoekje aan de kruidentuin, waar de Italiaanse kruiden basilicum en rozemarijn het heel goed doen. Na de rondleiding is het tijd om onze lunch te gaan oogsten. Nog geen halfuur later hebben we drie kratten vol, met onder andere rabarber, aardpeer, bosui, radijs, courgette bloemen, mint, kamille, en basilicum. Terwijl we ons buigen over het schoonmaken en hakken van de groenten en kruiden, bedenkt Janne nog even vlug het menu. Kijkend naar onze oogst had ik daar op dat moment nog weinig vertrouwen in, maar Janne blijkt naast een goede kennis van tuinieren, ook nog een goed smaakgevoel te hebben.

Na een uur lang te pellen, hakken, en snijden liepen we naar binnen en de keukentafel pronkte al vol met gerechten. De rabarber en radijs maakten samen met een yoghurt-munt dressing een verfrissende salade. We dipten gefrituurde courgette bloemen in een homemade saus van eieren en rabarber sap. We aten krokant gebakken aardpeer, en smulden nog van gekookte rabarber met yoghurt en munt toe.

Wie niet van rabarber houdt, kan Finland in de zomer beter vermijden. Rabarberlimonade, rabarbertaart, rabarberjam, rabarberijs. De Finnen zijn er dol op. Ik zelf ook! In de periode dat deze roze groenten te verkrijgen is, heb ik standaard een paar stengels in huis. Hieronder vind je een recept geïnspireerd op het dessert dat Janne voor ons bereidde.

finland-blog-1

Rabarber dessert: Gekookte rabarber met zure room en munt.

Ingrediënten
750 rabarber, in stukken gesneden
rasp en sap van 1 sinaasappel
100 gram suiker
vanillestokje, merg er uit geschraapt
250 ml yoghurt
munt
optioneel: 1 bolletje stemgember, fijngesneden

Meng de vanille met de yoghurt en zet apart. Plaats de rabarber in een steelpan samen met de sinaasappelrasp en -sap, de suiker, 2 eetlepels water en (als je het gebruik) de stemgember. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen tot dat de rabarber zacht en gaar is, maar nog net niet uit elkaar valt. Serveer de warme rabarber met de vanille yoghurt. en bestrooi met munt blaadjes.