Glazen kas natuurfotogrfie big bo blues

Kunst & Cultuur

GardenMania werkt samen met vele partijen, variërend van lokale, provinciale tot landelijke initiatieven, op het gebied van stadslandbouw, stadstuinen, onderwijs en cultuur. We krijgen veel verzoeken van studenten (oa Design Academy, ST. Lucas, TU/e) die projecten met en over ons willen doen. We maken een verbinding met kunst en natuur waar we specifiek kunstenaars en ontwerpers voor uitnodigen, vaak ook in de vorm van co-creatie. Daarnaast zijn we ook nog begonnen aan onze eigen GardenMania productlijn waarvan de eerste producten dit seizoen te bestellen zullen zijn.

Paviljoen i.s.m. Collaboration O, ontworpen door Martin Schuurmans
Vlak voor midzomernacht 2013 heeft het collectief Collaboration O samen met vrienden en leden van de tuin en bewoners van Strijp-S een paviljoen gebouwd, gemaakt van gesponsord materiaal van Heezen BV. Martin Schuurmans wist van dit materiaal een echte eyecatcher te ontwerpen waar de mannen een week lang soms tot in de late avonduurtjes aan staan hebben timmeren.

DDW 2014

Frank Bruggeman
Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman herkent bij Gardenmania een zelfde benadering van tuinieren als waar hij zelf voorstaat: speels en zonder duidelijke hiërarchie, waarbij wilde plantensoorten net zo belangrijk zijn als gecultiveerde soorten. Uitgebloeide planten worden niet gelijk weggehaald maar mogen juist blijven staan, elk stadium van groei heeft zijn eigen kwaliteit en schoonheid. In het kader van DDW ontwikkelde Frank Bruggeman een mobiele unit waar planten uit de omgeving worden geïnventariseerd en geordend en de zaden hiervan worden geoogst. De zaden konden tijdens de DDW door bezoekers worden geruild voor eigen meegebrachte zaden of planten. De installatie heet Mobile Seed Swap Unit (MoSSU).

Emmeline de Mooij
Emmeline maakte voor GardenMania drie werkschorten en deed 3 performances onder de naam Exercise For Dying 2. In de performance heeft Emmeline bezoekers uitgenodigd voor een behandeling met aarde, waarbij de werking van aarde als antidepressivum ter plekke ervaren kan worden. Haar speciaal voor GardenMania en de DDW ontwikkelde werk ging over gronden en fysiek contact maken met de directe omgeving. Het is een pleidooi voor een eenvoudige, meer “aardse” manier van leven, met een knipoog naar het feit dat mensen nou eenmaal graag in iets geloven, het liefste in middeltjes die een oplossing voor ál onze problemen beloven. Enkel het in-iets-geloven op zich, werkt al helend.

Emmeline de Mooij 2Emmeline de Mooij 3

 

Down The Rabbit Hole Festival

Social Cooking / Food Waste Kitchen:

GardenMania zal dit jaar meewerken aan de food waste kitchen op Down The Rabbit Hole festival, het kleine broertje van Lowlands. Samen met cateraars Bio-a-Gogo en Heet Brood wordt er een mini GardenMania nagebouwd van zakken en bakken met daarin een saladebar van streekgroenten en een Soepcontainer van overgebleven voedsel van Hanos.

Tijs Rooijakkers
Voor Midzomernacht 2014 heeft Tijs een kunstwerk gemaakt rondom de entree van de tuin. De sierlijke poort van GardenMania is 10 meter hoog en gemaakt van in organische vormen gebogen wilgentakken en fungeert als houvast voor klimmend groen. Tijdens Glow-next vormde het een sprankelend decor toen er honderden verlichte glazen bollen aanhingen, ambachtelijk geblazen door bezoekers van het evenement! Je ziet er nog enkele liggen in de tuin!