Glazen kas natuurfotogrfie big bo blues

Tuin

GardenMania is een community garden, een stadstuin die in 2013 is verrezen op een strook asfalt (1500 m2) op Strijp-S in Eindhoven. Daarmee fungeert de tuin als oase binnen het industriële erfgoed van Strijp-S, dat het nieuwe creatieve hart van Eindhoven vormt. Door slim gebruik te maken van passende industriële materialen voor de mobiele tuinunits, krijgt GardenMania een unieke uitstraling en geeft hiermee een eigen draai aan stadslandbouw.

In GardenMania kun je kennis maken met en actief deelnemen aan ecologisch tuinieren of duurzame projecten. In bakken en zakken worden groenten, fruit en (eetbare) bloemen op natuurlijke en duurzame wijze verbouwd. Daarnaast heeft de tuin ook een culturele agenda; regelmatig zijn er culturele evenementen en workshops die met natuur te maken hebben.

Ecologisch tuinieren
In onze huidige manier van leven komen we steeds verder van de natuur en ons voedsel te staan. Dit heeft zowel invloed op de mens als op de natuur. Bij het ecologisch tuinieren draait het om de organische kringloop. Daarmee zoeken we naar een natuurlijke balans in de tuin en wordt er alleen met organische middelen gewerkt.

Bij GardenMania creëren we zelf steeds een mini ecosysteem in een zak of bak. Door planten specifiek bij elkaar in een zak te zetten, door wormen en bepaalde natuurlijke grondstoffen toe te voegen en door bepaald onkruid te laten staan proberen we zo veel mogelijk de principes na te leven. De planten groeien als kool en vele bijen en vlinders hebben hun weg naar de tuin gevonden! Dit is pas echt ecologisch tuinieren op asfalt!

Moestuinlessen
Als je denkt dat je nooit groene vingers zal krijgen omdat je nog niet één basilicumplantje in leven hebt kunnen houden dan heb je het mis! Dat ligt meer aan het plantje uit de supermarkt dan aan jouw tuin-skills.

“Het mooiste van tuinieren is dat het eten van je groente een andere ervaring wordt; het is zoveel lekkerder!”

Bij GardenMania is er alle tijd om te leren hoe je groenten moet verbouwen. Tijdens de openingstijden is er altijd een tuinbeheerder aanwezig die uitleg en tips kan geven.

Daarnaast openen we elke seizoen met een moestuincursus gegeven door Boer Thomas die gestudeerd heeft aan de Warmonderhof. In een aantal cursusdagen leer je de kneepjes van het vak en kun je die bij ons in de tuin toepassen. (Voor iedereen toegankelijk)

Theetuin
In GardenMania staan heel veel verschillende kruiden. Van de meeste kan je theedrinken. Via een speciale kaart kan je een theeroute lopen waarbij je iets leert over de gezonde eigenschappen en smaak en welke combinaties lekker zijn. Zo hebben we al een eigen GardenMania kruidenthee receptuur ofwel de GMT®